Vad en ansökan bör innehålla
För stiftelserna är det angeläget att de bidrag vi delar ut går till verksamhet som bedrivs i stiftelsernas anda och i enlighet med våra stadgar och värderingar, eller enkelt uttryckt; ”att pengarna hamnar rätt”.
Vid genomgång av er ansökan kan det hända att vi ser en förhöjd risk att ett bidrag, helt eller delvis, kommer att användas till att finansiera annan verksamhet. Vi kan i sådana fall be om kompletteringar.
Ideell verksamhet, där de som är engagerade brinner för verksamheten och där verksamheten överensstämmer med de ändamål stiftelserna finansierar, är ett grundkrav.
Det är också viktigt att det finns kvalitetssäkrade rutiner för bokföring, årsredovisning och revision. Årsredovisningen som skickas in med ansökan är en viktig del i styrelsernas bedömning av er verksamhet, det är därför viktigt att denna är upprättad på ett tydligt sätt och inte innehåller formella fel. Revision är en viktig del, men kan inte ersätta kvalitetssäkrade rutiner för den ekonomiska redovisningen. Om ni är del av en centralorganisation kan det ibland bidra till att stärka er egen administration på lokal nivå. I bedömningen ser stiftelserna positivt på om en godkänd revisor engagerats, även om ni inte faller inom de formella krav där en sådan krävs.
Revisorn ska granska att verksamheten sköts ändamålsenligt, d.v.s. utöver ekonomi ska även själva verksamheten revideras (till exempel att era stadgar följs). Det är därför viktigt att den som utses till revisor har tillräcklig kompetens och tid för att kunna utföra uppdraget.
Stiftelserna kommer bedöma er verksamhet både utifrån information som ni bidar med och vad som finns publikt tillgängligt via exempelvis nyhetsmedia. Det är bra om ni har en relevant och uppdaterad verksamhetsbeskrivning på er hemsida.
Stiftelserna eftersträvar en långsiktig relation med våra bidragsmottagare. Genom att berätta hur er verksamhet har använt tidigare bidrag (från oss och andra) är det lättare att upprätthålla relationen. Att skicka med er verksamhetsberättelse för senaste året är i allmänhet ett bra sätt att beskriva er verksamhet. Ni som mottagare vet bäst hur ni tänkt använda mottaget bidrag och var det gör störst nytta, så berätta det för oss!
Om er ansökan avslås
Om ni inte tillhör vår mottagargrupp så kommer ansökan sannolikt att avslås. Vilka mottagargrupper som är aktuella finns beskrivet på stiftelsernas hemsida. Andra anledningar till avslag kan vara att ni bedöms ha en för svag organisation för att ta mot och använda bidraget på ett bra sätt, eller att det råder tveksamheter kring er organisation i allmänhet. En ansökan kan också avslås för att stiftelsernas utdelningsbara medel är förbrukade och andra organisationer har prioriterats före er.
Läs noga vad som angivits som anledning till avslag, och sök gärna igen kommande år.
Om ni beviljats annat belopp än det ansökan omfattar
Det kan vara så att ni beviljas ett lägre belopp än ni ansökt om. Till exempel kan ni bedömas ha en generellt god ekonomi och därmed inte behöva hela beloppet, eller att den verksamhet som ni sökt för bedöms att inte behöva hela beloppet. En annan anledning kan vara att delar av det ändamål ni söker för ligger utom sådan verksamhet som stiftelserna bidrar till. En ansökan kan också beviljas lägre belopp än ansökt, för att stiftelsernas utdelningsbara medel är förbrukade och andra organisationer har prioriterats före er.
Det kan också vara så att ni beviljas ett högre belopp än ansökt. Detta är en indikation på att vi på att vi anser att er verksamhet är angelägen, att den har nytta av ett extra bidrag och att ni kan hantera detta bidrag på ett bra
sätt.
För förstagångssökande beviljar stiftelserna i allmänhet lägre belopp för att möjligen trappa upp om vi ser att en bra relation har etablerats.